Про цей посібник

This is a translation of the EA Handbook’s About this handbook.

Про що ідеться в програмі

Ефективний альтруїзм (ЕА) - це поточний проєкт, спрямований на пошук найкращих способів зробити добро і застосування їх на практиці.

Головна мета цієї програми – ознайомити вас із деякими принципами та інструментами мислення, що лежать в основі ЕА. Ми сподіваємося, що ці інструменти допоможуть вам, коли ви думатимете, як найкраще допомогти світу.

Ми також хочемо поділитися деякими аргументами для роботи над конкретними проблемами, такими як глобальне здоров’я та біозахист. Люди, які займаються ефективним альтруїзмом, як правило, погоджуються з тим, що, частково через невизначеність щодо того, яка причина найкраща, ми повинні розподіляти наші ресурси між проблемами. Але вони не згодні щодо того, яким має бути цей розподіл. Люди в спільноті ЕА активно обговорюють і не погоджуються щодо того, яким причинам віддавати пріоритет так як саме, хоча ми багато чому навчилися за останнє десятиліття. Ми сподіваємося, що ви сприймете ці ідеї серйозно і самі подумаєте про те, як можна допомогти найефективніше.

Нарешті, ми дамо вам трохи часу наприкінці програми, щоб почати замислюватися про те як ви особисто можете допомогти розв’язати ці проблеми. Ми не очікуємо, що ви отримаєте відповідь у кінці восьми тижнів, але сподіваємося, що ви будете краще підготовлені досліджувати це якнайдалі.

Що входить у програму

Кожна частина програми містить набір основних постів та іноді вправи.

Ми вважаємо, що для ознайомлення з основними публікаціями у більшості людей займає приблизно 1-2 години, а вправа – ще 30-60 хвилин. Ми зіставили читання та вправи так, що загалом, на нашу думку, підготовка до щотижневої сесії займе приблизно 2-2,5 години на тиждень.

Вправи допоможуть вам застосувати концепції з прочитаного на практиці.

Окрім основних публікацій, більше матеріалів можна знайти у “Більше для ознайомлення” - усі вони є необов’язковими та досліджують теми тижня глибше та ширше.

Для кожного з постів наведено приблизний час читання. Загалом ми б хотіли, щоб ви не поспішали, а обмірковували прочитане у своєму темпі.

Цю навчальну програму було складено співробітниками Centre for Effective Altruism з урахуванням відгуків інших. Зрештою, нам довелося зробити багато суджень, і інші люди склали б інший навчальний план.[1]

Як ми сподіваємось, ви підійдете до програми

Серйозне сприйняття ідей

Часто розмови про ідеї носять розважальний характер: ми насолоджуємося обговорювати цікаві думки та говорити розумні речі, а потім повертаємось до того, що ми вже робили у своєму житті. Це чудова річ, але ми думаємо, що хоч іноді нам слід ставити собі такі запитання:

  • «Як я можу сказати, чи ця ідея правдива?»

  • «Які докази знадобляться, щоб переконати мене, що я помилявся щодо ідеї?»

  • «Якщо це правда, що я повинен робити інакше у своєму житті? Що ще означає, що я не правий?»

  • «Як це може вплинути на мої плани щодо кар’єри/​життя?»

І, зменшуючи масштаб:

  • «Де мої сліпі зони?»

  • «Про які важливі питання я повинен думати, але ще цього не роблю?»

  • «Чи справді я знаю, чи допоможе ця ідея/​план покращити ситуацію чи ні?»

Відповіді на ці запитання можуть допомогти зробити наше бачення світу максимально точним і повним і, загалом, допомогти нам приймати кращі рішення щодо речей, які нас хвилюють.

Розбіжності корисні

Коли вдумливі люди, які мають доступ до тієї самої інформації, приходять до дуже різних висновків, нам має бути цікаво, чому, і ми повинні активно заохочувати людей висловлюватися та досліджувати, звідки походять ці розбіжності. Якщо, наприклад, медичне співтовариство розділилося щодо того, чи лікування A чи B краще справляється з лікуванням певної хвороби, вони повинні прагнути докопатися до суті цієї розбіжності, тому що правильна відповідь має значення — на кону життя. Якщо ви спочатку з кимось не погоджуєтеся, а потім змінюєте свою думку, це може бути важко визнати, але ми вважаємо, що це слід відзначити. Допомагаючи розмовам ставати зрозумілішими, змінюючи свою думку у відповідь на аргументи, які ви вважаєте переконливими, ви допомагаєте спільноті ефективніше рятувати життя. Навіть якщо ви не очікуєте, що в кінцевому підсумку погодитеся з іншою людиною, ви дізнаєтеся більше, якщо визнаєте, що ви не згодні, і спробуєте зрозуміти, як саме і чому його погляди не збігаються з вашими.

Майте на увазі наш привілей та серйозність цих проблем

Ми не повинні втрачати з поля зору свій привілей у можливості читати та обговорювати ці ідеї, або те, що ми говоримо про реальне життя. Нам пощастило бути в такому становищі, де ми можемо мати такий великий вплив, і ця можливість для впливу є наслідком надзвичайної нерівності у світі. Крім того, майте на увазі, що люди, які беруть участь у цій програмі, приходять на ці дискусії з різними ідеями, досвідом і знаннями. Деякі з цих тем можуть бути незручними — це одна з причин, чому ними так нехтують, а про них так важливо говорити — особливо коли ми можемо мати особисті зв’язки з деякими з цих сфер.

Дізнавайтесь більше

Цей посібник має на меті познайомити людей з ефективним альтруїзмом у структурований спосіб. Є надто багато відповідних тем, ідей і досліджень, щоб усі вони, крім невеликої їх частини, могли вміститись у цю дуже коротку програму. Якщо ви зацікавлені в цих темах, вам може бути дуже корисно зануритися в пов’язані веб-сайти та веб-сайти, на які ці сайти посилаються і так далі.

  1. ^

    Наша мета — ознайомити людей з деякими основними принципами ЕА, поділитися аргументами щодо різних проблем, над якими працюють люди ЕА, і спонукати вас подумати про те, що ви хочете зробити на основі цих ідей. Ми також намагалися дати баланс матеріалів, який відповідає (значній) різноманітності поглядів на ці теми в рамках ефективного альтруїзму.

    При складанні навчальної програми ми консультувалися з членами спільноти, експертами з предметів та фасилітаторами програми.

    Ми вважаємо, що ці матеріали цікаві та є гарним вступом, але ми сподіваємося, що ви сприймете їх критично, а не сприйматимете все за чисту монету. Після того як ви прочитаєте цю навчальну програму, ми заохочуємо вас вивчити інші писання ЕА (н-д, на цій вікі).